10 stvarno dobrih razloga da posetite Antalijsku regiju

antalija

Turska kao turistička destinacija nije nepoznata srpskim turistima, i rado se odlučuju za je izaberu za svoj dugo očekivani odmor. Uz vrhunsku uslugu, povoljne cene, prelepe plaže, mi smo vam spremili još deset stvarno dobrih razloga zašto bi vas Tursko primorje trebalo videti ove godine. 

  1. 2000 godine istorije – putovanje do grčko-rimskij ruševina na Sideu je obavezno. U središtu je ogroman amfiteatar koji je mogao da primi i do 15000 ljudi. U blizini je hram Apolona, i najlepši je u sumrak, kada dobija nijanse narandžaste i ružičaste.
  2. U Antaliji je noćni život – život u punom smislu te reči. Ima odlične klubove i diskoteke, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Samo zamislite: vi, koktel i otvoreno nebo prepuno zvezda,… 
  3. Džip safari – u unutrašnjosti se krije pravo blago seoskog života kakvo se ne sreće na primorju. Uz planinu Taurus, uz reku Dim, uživaćete u veličanstvenom pogledu i upoznati tradicionalan način života kakav i dalje vlada. 
  4. Ulična kuhinja – Turci su poznati po dobrom ukusu i ukusnim jelima, od kojih smo neka nasledili i na ovo, podneblju. Ali sa nekima ćete se prvi put susresti: Gozlema – slana palačinka punjena krompirom, sirom ili mesto, ili Pida – nešto najsličnije je pizza. I dobra stvar što je hrana u osnovi jeftina, pa vas ništa ne sprečava da eksperimentišete. 
  5. Večni plamen Kimera – Ćirali je plaža, skrivena i zaštićena i krije neke tajne. Na jednom kraju su ruševine drevnog grčkog Olimposa,  a sa druge strane je Chiamero – večni plamen koji izlazi iz brda. Tajna je u prirodnom gasu kojim se plamen “hrani”. A ako vas baš sreća posluži, možete naići na jednu od najređih vrsta kornjača na svetu.
  6. Turski melos podseća na našu muziku, a na ulicama širom Antalijske regije, čućete najširi spektar tonova i ritmova. Od DJ-eva do uličnih pevača – sigurno ćete se uhvatiti kako pocupkujete uz vesele tonove.
  7. Kaleići – u potrazi za sniženjima, prošetaćete kroz 1880.godišnju Hadrianovu kapiju do Kaleića, starog dela Antalija. Tu u starim kamenim ulicama gde sve odiše starim vremenima i prošlošću naći ćete pregršt malih prodavnica sa autentičnim rukotvorinama, kožnom galanterijom, nakitom i tepisima. 
  8. Gledajte izlazak Sunca sa vrha sveta – iskustvo za koje ćete morati poraniti ujutru, ali vredeće. Tahtali kabina se još naziva i “putovanje od mora do neba”, i vodi vas na visinu od 2 360 metara sa neverovathih 15 minuta. Ali pogled na Sunčeve zrake na Mediteranu… neprocenljivo. 
  9. Slikoviti vodopadi iz dva ugla –  na putu prema moru u lari, tok reke Duden sadrži dva slikovita vodopada. Gornji deo slapova se nalazi u šumovitom klancu, severno od grada Antalija, okruženi mirnim vrtovima. Najbolji način da vidite Donje vodopade, gde potok pada više od 30 metara u more, je sa pučine i po mogućnosti, sa koktelom u ruci. 
  10. Kleopatrina plaža – niko nije sasvim siguran kako je ova plaža dobila baš to ime, ali svi se slažu da je pogodna i za kraljicu. Preko kilometar duga peščana plaža, danju je prava Meka za vodene sportove. A kad se Sunce spusti, savršena je za šetnju i uživanje u barovima i gledanju zalaska u dobrom društvu. 

tahtali turska antalija

Zato ukoliko za ovo letovanje još uvek razmišljate gde biste mogli da putujete, mi smo vam dali 10 dobrih razloga da se odlučite za Antaliju, a vi razmislite da li će vaša odluka pasti na Tursku, Grčku ili možda Egipat.